

## Training Course Agenda

## PDA EU00107 Container Closure Integrity Testing – Basic Course

DAY 1 – 31 May 2022		
9:00	Welcome and Introduction Learning objectives and benchmarking questionnaire	
9:15	Regulatory Requirements: CCI introduction, regulatory requirements, and industry trends	
9:45	Introduction         • CCI Assurance throughout Product Lifecycle         • Testing requirement definition – risk-based approach         • CCI Profile & Testing strategy development	
10:30	Coffee Break (30 min)	
11:00	<ul> <li>CCI test methods: Fundamentals</li> <li>CCI defects and commonly used positive controls</li> <li>Evolution of CCI testing technology: liquid flow, gas flow, electron flow (electric current)</li> </ul>	
11:30	<ul> <li>CCI test methods: Overview</li> <li>Deterministic vs probabilistic definitions</li> <li>Physicochemical methods vs microbiological methods: differences and correlations</li> <li>Microbial and Dye ingress Testing basics</li> </ul>	
12:00	Lunch Break (60 min)	
13:00	<ul> <li>CCI testing technologies (Approximately 15 min each)</li> <li>Vacuum and pressure decay</li> <li>Mass Extraction</li> <li>Headspace gas ingress</li> <li>HVLD - PTI</li> <li>Tracer gas (helium leak detection)</li> </ul>	
13:30	Special Topic: Case Study: Systemic Evaluation of Vial Container Closure System Suitability at Frozen Condition	
14:30	Coffee break (30 min)	
15:00	Special Topic: API Container Testing using Helium leak detection – Sartorius-Stedim	
15:30	<ul> <li>Application Case Studies (Part 1)</li> <li>Tracer gas (Helium leak detection) – LDA a PTI company</li> <li>AMI Optical emission spectroscopy for CCI testing – Pfeiffer</li> </ul>	
16:10	Hands-on training: Rotation 1, 2 <ul> <li>All instrument stations <ul> <li>HVLD station (PTI)</li> <li>Vacuum decay (Wilco)</li> <li>Headspace (Lighthouse)</li> <li>Helium leak detection (LDA by PTI)</li> <li>Mass extraction (Pfeiffer/ATC)</li> <li>AMI Optical Emission Spectroscopy (Pfeiffer)</li> </ul> </li> </ul>	
16:50	Day 1 Wrap Up	
17:00	End of Day 1	



DAY 2 – 1 June 2022		
08:30	Welcome	
08:40	Application Case Studies (Part 2) <ul> <li>Vacuum and pressure decay - Wilco</li> <li>Mass Extraction – Pfeiffer/ ATC</li> </ul>	
09:20	<ul><li>Hands-on training: Rotation 3,4</li><li>All instrument stations</li></ul>	
10:10	Coffee Break (30 min)	
10:40	Application Case Studies (Part 3) <ul> <li>Headspace gas ingress – Lighthouse</li> <li>HVLD - PTI</li> </ul>	
11:20	Hands-on training: Rotation 5,6         • All instrument stations	
12:00	Lunch Break (60 min)	
13:00	Special Topic – Residual Seal Force: A Powerful Vial Seal Quality Test	
13:30	Approaches to CCI testing method selection – 20 min	
13:50	<ul> <li>Development and Validation of integrity test methods – 40 min</li> <li>Method development best practices</li> <li>Method validation strategy</li> <li>Pitfalls and solutions</li> </ul>	
14:30	Coffee Break (30 min)	
15:00	Group exercise: Product life cycle testing and method selection (Class divided into sub-groups)	
15:30	Group Exercise - presentations & discussion	
16:00	End of Course	