

Training Course Agenda

PDA EU00157 Understanding Sterilization

DAY 1 – Tuesday 28 June 2022	
8:45	Welcome and Introduction
	Gathering expectations of participants
9:00	Introduction to current sterilization methods
	Distinguish disinfection, sterilization
	E- Beam
	Y-Irradiation
10:00	Coffee Break (30 min)
10:30	Introduction to current sterilization methods (EtO, y-irradiation) continued
	• EtO
	Nitrogen Dioxide
	Introduction to current sterilization methods (EtO, Y-irradiation) continued
11:30	Hydrogen Peroxide: Principle and application in Pharma, Equipment
11.50	Regulations
13:00	Lunch Break (60 min)
14:00	Plant Tour
15:00	Coffee break (15 min)
15:15	Hydrogen Peroxide decontamination in practice
	Group session with practical examples of correct / wrong cycles
	Correct placement of probes and indicators for various load types
17:15	End of Day 1
20:00	Dinner
	Meeting point:
	Ristorante Lino
	Piazza del Lino, 15,
	27100 Pavia



DAY 2 – Wednesday 29 June 2022	
8:30	Wrap-up of day 1 and questions
9:00	Moist-heat sterilization principles ◆ Sterility assurance concept (PNSU or SAL), D-values, z-values, F0
10:30	Coffee Break (30 min)
11:00	Moist-heat sterilization, load types and process/autoclave selection • Steam sterilization: general concepts • Case studies
12:30	Lunch Break (60 min)
13:30	Moist-heat sterilization, load types and process/autoclave selection Counterpressure cycles Case studies
15:30	Coffee Break (30 min)
15:45	Practical session: how to create the right cycle for a specific load
16:45	Q&A Session
17:00	End of Course
DAY 3 – Thursday 30 June 2022	
8:30	Wrap-up of day 2 and questions
9:00	Biological Indicators and Validation – Parametric release
10:30	Coffee Break (30 min)
11:00	Temperature mapping and practical sessions common loads
12:30	Lunch Break (60 min)
13:30	Routinely and Operational tests: description Vacuum and pressure leak test Bowie & Dick test Equilibration time Steam quality test
14:30	New Annex 1 revision – what changes for sterilization?
15:45	Coffee Break (30 min)
16:00	How can the new Annex 1 leverage technology innovation in pharma?
17:00	Q&A Session
17:30	End of Course