



Training Course Agenda

PDA EU00107 Container Closure Integrity Testing – Basic Course

DAY 1 – April 20 th , 2022	
9:00	Welcome and Introduction Learning objectives and benchmarking questionnaire
9:15	Regulatory Requirements: CCI introduction, regulatory requirements, and industry trends
9:45	Introduction • CCI Assurance throughout Product Lifecycle • Testing requirement definition – risk-based approach • CCI Profile & Testing strategy development
10:30	Coffee Break (30 min)
11:00	 CCI test methods: Fundamentals CCI defects and commonly used positive controls Evolution of CCI testing technology: liquid flow, gas flow, electron flow (electric current)
11:30	Lenox Laser: Laser Drilled Defects
12:00	Lunch Break (60 min)
13:00	 CCI test methods: Overview Deterministic vs probabilistic definitions Physicochemical methods vs microbiological methods: differences and correlations Microbial and Dye ingress Testing basics
13:30	 CCI testing technologies (Approximately 15 min each) Vacuum and pressure decay Mass Extraction Headspace gas ingress HVLD - PTI Tracer gas (helium leak detection)
14:30	Coffee break (30 min)
15:00	Special Topic: Case Study: Systemic Evaluation of Vial Container Closure System Suitability at Frozen Condition
15:30	 Application Case Studies (Part 1) Tracer gas (Helium leak detection) – LDA a PTI company AMI Optical emission spectroscopy for CCI testing – Pfeiffer
16:10	Hands-on training: Rotation 1, 2 • All instrument stations • HVLD station (PTI) • Vacuum decay (Wilco) • Headspace (Lighthouse) • Helium leak detection (LDA by PTI) • Mass extraction (Pfeiffer/ATC) • AMI Optical Emission Spectroscopy (Pfeiffer)
16:50	Day 1 Wrap Up and End of Training Course Day 1



E.

DAY 2 – April 21 st , 2022	
08:30	Welcome
08:40	 Application Case Studies (Part 2) Vacuum and pressure decay - Wilco Mass Extraction - Pfeiffer
09:20	 Hands-on training: Rotation 3,4 All instrument stations
10:10	Coffee Break (30 min)
10:40	Application Case Studies (Part 3) Headspace gas ingress – Lighthouse HVLD - PTI
11:20	Hands-on training: Rotation 5,6 • All instrument stations
12:00	Lunch Break (60 min)
13:00	Special Topic – Residual Seal Force: A Powerful Vial Seal Quality Test
13:30	Airborne Ultrasound
14:00	Approaches to CCI testing method selection – 20 min
14:30	Coffee Break (30 min)
15:00	Development and Validation of integrity test methods – 40 min • Method development best practices • Method validation strategy • Pitfalls and solutions
15:40	Group exercise: Product life cycle testing and method selection (Class divided into sub-groups)
16:10	Group Exercise - presentations & discussion
16:30	End of Course