



## Training Course Agenda

## PDA EU00184 Understanding Sterilization

	DAY 0 – Wednesday 31 May 2023	
Webinar	<ul> <li>Moist-heat sterilization principles</li> <li>Sterility assurance concept (PNSU or SAL), D-values, z-values, F0</li> </ul>	
DAY 1 – Tuesday 06 June 2023		
8:45	Welcome and Introduction Gathering expectations of participants	
9:00	Introduction to current sterilization methods <ul> <li>Distinguish disinfection, sterilization</li> <li>E- Beam</li> <li>Y-Irradiation</li> </ul>	
10:00	Coffee Break (30 min)	
10:30	Introduction to current sterilization methods (EtO, x-irradiation) continued • EtO • Nitrogen Dioxide	
11:30	<ul> <li>Introduction to current sterilization methods (EtO, x-irradiation) continued</li> <li>Hydrogen Peroxide: Principle and application in Pharma, Equipment</li> <li>Regulations</li> </ul>	
13:00	Lunch Break (60 min)	
14:00	Plant Tour	
15:00	Coffee break (15 min)	
15:15	<ul> <li>Hydrogen Peroxide decontamination in practice</li> <li>Group session with practical examples of correct / wrong cycles</li> <li>Correct placement of probes and indicators for various load types</li> </ul>	
17:15	End of Training Course Day 1	
20:00	Dinner	



DAY 2 – Wednesday 07 June 2023		
8:30	Wrap-up of day 1 and questions	
9:00	<ul> <li>Moist-heat Sterilization, Load Types and Process/Autoclave Selection</li> <li>Counterpressure cycles</li> <li>Case studies</li> </ul>	
10:30	Coffee Break (30 min)	
11:00	<ul> <li>Moist-heat Sterilization, Load Types and Process/Autoclave Selection</li> <li>Steam sterilization: general concepts</li> <li>Case studies</li> </ul>	
12:30	Lunch Break (60 min)	
13:30	<ul> <li>Routinely and Operational tests: description</li> <li>Vacuum and pressure leak test</li> <li>Steam quality test</li> <li>Bowie &amp; Dick test</li> </ul>	
14:30	<ul> <li>From Annex 1: Air Detector and Functioning</li> <li>Air removal failure – detection with Air detector System</li> </ul>	
15:30	Coffee Break (30 min)	
15:45	<ul> <li>From Annex 1: Air Detector and Functioning (cont.)</li> <li>Air removal failure – detection with Air detector System</li> </ul>	
16:45	Q&A Session	
17:00	End of Training Course Day 2	
	DAY 3 – Thursday 08 June 2023	
8:30	Wrap-up of day 2 and questions	
9:00	<ul> <li>Validation and equipment qualification concepts</li> <li>Temperature mapping and practical sessions common loads</li> <li>Equilibration time</li> </ul>	
10:30	Coffee Break (30 min)	
11:00	<ul> <li>Validation and equipment qualification concepts</li> <li>Biological Indicators and Validation</li> </ul>	
12:30	Lunch Break (60 min)	
13:30	New Annex 1 revision – what changes for sterilization?	
14:30	Parametric Release	



15:45	Coffee Break (30 min)
16:00	How does Fedegari answer to Annex 1 Requirements
17:00	Q&A Session
17:30	End of Training Course