

Training Course Agenda

PDA EU00107 Container Closure Integrity Testing – Basic Course

DAY 1, 19 October 2023 09:00 – 17:00		
9:00	Welcome and Introduction Learning objectives and benchmarking questionnaire	
9:15	Regulatory Requirements: CCI introduction, regulatory requirements, and industry trends	
9:45	Introduction CCI Assurance throughout Product Lifecycle Testing requirement definition – risk-based approach CCI Profile & Testing strategy development	
10:30	Coffee Break (30 min)	
11:00	CCI test methods: Fundamentals CCI defects and commonly used positive controls Evolution of CCI testing technology: liquid flow, gas flow, electron flow (electric current) CCI test methods: Overview	
11:30	 Deterministic vs probabilistic definitions Physicochemical methods vs microbiological methods: differences and correlations Microbial and Dye ingress Testing basics 	
12:00	Lunch Break (60 min)	
13:00	CCI testing technologies (Approximately 15 min each) Vacuum and pressure decay Mass Extraction Headspace gas ingress HVLD - PTI Tracer gas (helium leak detection)	
14:00	Special Topic: Case Study: Systemic Evaluation of Vial Container Closure System Suitability at Frozen Condition	
14:30	Coffee break (30 min)	
15:00	Application Case Studies (Part 1) Tracer gas (Helium leak detection) – LDA a PTI company AMI Optical emission spectroscopy for CCI testing – Pfeiffer	
15:40	Airborne Ultrasound	
16:10	Hands-on training: Rotation 1, 2 • All instrument stations	
16:50	Day 1 Wrap-Up	
17:00	End of Training Course Day 1	



DAY 2, 20 October 2023 08:30-16:30		
08:30	Welcome	
08:40	Special Topic: Single Use Systems - Sartorius	
09:10	Application Case Studies (Part 2) • Vacuum and pressure decay - Wilco • Mass Extraction – Pfeiffer	
09:50	Hands-on training: Rotation 3,4 ◆ All instrument stations	
10:30	Coffee Break (30 min)	
11:00	Application Case Studies (Part 3) • Headspace gas ingress – Lighthouse • HVLD - PTI	
11:40	Hands-on training: Rotation 5 ◆ All instrument stations	
12:00	Lunch Break (60 min)	
13:00	Hands-on training: Rotation 5 All instrument stations	
13:20	Special Topic – Residual Seal Force: A Powerful Vial Seal Quality Test	
14:00	Approaches to CCI testing method selection – 20 min	
14:30	Coffee Break (30 min)	
15:00	 Development and Validation of integrity test methods – 40 min Method development best practices Method validation strategy Pitfalls and solutions 	
15:40	Group Exercise: Product life cycle testing and method selection (Class divided into sub-groups)	
16:10	Group Exercise - presentations & discussion	
16:30	End of Training Course	